Ελληνοτουρκικά: Ο Ερντογάν τα ρίχνει στην Ελλάδα, ο Μάας δεν πάει στην Άγκυρα – Που βρίσκεται το Oruc Reis

Μοιραστείτε το:

Ιδιαιτέρως κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα εικοσιτετράωρα, μέχρι τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 15 του μηνός, όπου θε εξεταστεί η νέα σοβαρή τουρκική πρόκληση στην ανατολική Μεσόγειο που συνιστά η νέα έξοδος του Oruc Reis για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου και η δέσμευση με παράνομη NAVTEX θαλάσσιας περιοχής η οποία εκτείνεται μόλις 6,5 μίλια από τις ελληνικές ακτές και αποσκοπεί στην πλήρη αμφισβήτηση των δικαιωμάτων του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Με ανοικτούς τους πομπούς είναι πλέον το Oruc Reis σύμφωνα με το στίγμα που εκπέμπει στο marinetraffic, μετά από τουλάχιστον οκτώ ώρες πλεύσης από το λιμάνι της Αττάλειας.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, που εισήλθε σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας έχοντας αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας, έχει τοποθετηθεί περίπου στο μέσον του ανατολικότερου άκρου της παράνομα δεσμευθείσας περιοχής και κινείται νοτιοδυτικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες (Ant1), βρίσκεται 30 μίλια νοτίως του Καστελόριζου ενώ η ταχύτητα του τουρκικού ερευνητικού είναι 4 κόμβοι και θεωρείται κατάλληλη για πόντιση καλωδίων.

Μάλιστα, οι Τούρκοι εξέδωσαν νέα Navtex με την οποία χαρακτηρίζουν παράνομη την ελληνική αντι-navtex!

Η νέα τουρκική Navtex:

TURNHOS N/W : 1268/20

MEDITERRANEAN SEA

1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVEY IN TURKEY’S CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC OF TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.

2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA79-596/20 IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

3. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NR FA06-1262/20 IS STILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.

4. CANCEL THIS MESSAGE 222059Z OCT 20.

Την Ελλάδα κατηγορεί ο Ερντογάν

Με ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι σε αυτήν συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Μισέλ ότι πρέπει να αναζωογονηθούν οι σχέσεις Άγκυρας – Βρυξελλών, να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου 2016 για το μεταναστευτικό και να διασφαλιστεί πρόοδος στο θέμα της Τελωνειακής Ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας.

Ο Ερντογάν επίσης ανέφερε ότι “παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο”, προσθέτοντας ότι “για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη”.

Την Ελλάδα κατέδειξε ως υπεύθυνη για όλα τα προβλήματα στην ανατ. Μεσόγειο ο διπλωμάτης του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τσαγατάι Ερτζιγές, κατηγορώντας την ότι σε όλα τα περιφερειακά θέματα ενεργεί με την αντίληψη του “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου”.

Ο διαπραγματευτής από τουρκικής πλευράς στις διερευνητικές επαφές υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από όλες τις άδικες, παράνομες και άνομες ενέργειες στην περιοχή μας. Η Ελλάδα στηρίζει την κατοχή της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν, τον πραξικοπηματία βαρώνο του πολέμου στην Λιβύη, το αιμοσταγές καθεστώς της Συρίας και τον Χάρτη της Σεβίλλης που αποτελεί την σημαία των μαξιμαλιστικών θέσεων της Ελλάδας και των Ε/Κ».

Ο Τσαγατάι Ερτζίγες είπε μάλιστα ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μέρος καμιάς λύσης καθώς είναι μέλος της συμμαχίας που προκάλεσε αυτά τα προβλήματα. Όσο συνεχίζει να ενεργεί με την αντίληψη του “ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου” θα είναι πάντοτε αποτυχημένη και θα θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας».

Απειλές από τον Ακάρ

Την ίδια ώρα η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους δια στόματος του υπουργού άμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι το Καστελόριζο δεν θα αποκτήσει ποτέ υφαλοκρηπίδα ενώ εκτόξευσε απειλές εναντίον της, «κακομαθημένης» από τη Δύση, Ελλάδας.

«Ναι, επιμένουμε, είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε ικανοί. Μη μας δοκιμάζετε. Ελάτε να λύσουμε με διάλογο και να κάνουμε ό,τι πρέπει με συνομιλίες, με διαπραγματεύσεις», τόνισε ο τούρκος υπουργός Αμυνας, στη διάρκεια ομιλίας του στη στρατιωτική ακαδημία, στην Αγκυρα.

Και υψώνοντας τον τόνο της φωνής του, απευθύνθηκε στην «κακομαθημένη», λόγω Δύσης, Ελλάδα:

«Οχι! Οχι! Σε καμία περίπτωση δεν θα δώσετε σε ένα νησί 10 τ.χλμ., 40 χιλ. τ.χλμ. θαλάσσια δικαιοδοσία. Ακόμη και να το δίνατε, ακόμη και να το σκεφτόσασταν, ακόμη κι αν το έχετε χαράξει και σχεδιάσει, μην περιμένετε από εμάς να το δεχτούμε! Δεν πρόκειται!».

«Τους έχει κάνει κακομαθημένους»

«Με κάθε ευκαιρία ένταση, με κάθε ευκαιρία επίθεση, με κάθε ευκαιρία συμπεριφορές που στόχο έχουν την κλιμάκωση των γεγονότων. Γιατί; Επειδή η στήριξη των δυτικών τους έχει κάνει πολύ κακομαθημένους», ανέφερε ο Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας τη Γερμανία – χωρίς να την κατονομάσει – για μεροληπτική στάση απέναντι στην Τουρκία.

«Δυστυχώς, τα τρίτα μέρη δεν είναι αρκετά αντικειμενικά, δεν είναι αρκετά αμερόληπτα, δεν έχουν μία προσέγγιση στην επίλυση τα προβλημάτων με βάση τη λογική και το δίκαιο. Και ενώ μερικοί ομολογούν πολλά πράγματα πίσω από κλειστές πόρτες, όταν βγαίνουν ανοιχτά δυστυχώς δεν μπορούν να τα πουν ή δεν μπορούν να τα πουν ανοιχτά για λόγους πίεσης», δήλωσε.

Ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε την αποφασιστικότητα της χώρας του με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους σήμερα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και συμφέροντά της.

«Για ό,τι κάνουμε, είμαστε έτοιμοι να το εξηγήσουμε, είμαστε έτοιμοι να το υπερασπιστούμε. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε. Αλλά οι απέναντί μας δεν αντιμετωπίζουν έτσι αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς… », είπε.

Σύμφωνα με τον Χουλουσί Ακάρ, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο.

Στην Αθήνα και την Λευκωσία σήμερα ο Μάας, δεν πάει στην Αγκυρα

Για τις ισορροπίες εντός του Συμβουλίου και την ενεργοποίηση των κυρώσεων είναι καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας και σε δεύτερο πλάνο της Ιταλίας και της Ισπανίας, με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Γι’ αυτό το λόγο αποκτά μεγάλη βαρύτητα η σημερινή επίσκεψη σε Αθήνα και Λευκωσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα μετά τον αιφνιδιασμό Ερντογάν και την έξοδο του Oruc Reis που προκάλεσε εκνευρισμό στο Βερολίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μαζί του στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην συζήτηση θα κυριαρχήσει η εκ νέου κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία.

Γεραπετρίτης: Μόνη λύση με Τουρκία η συζήτηση, αλλά όχι υπό όρους απειλών

Η Ελλάδα ήταν προετοιμασμένη για οποιοδήποτε ενδεχόμενο: το μήνυμα αυτό έστειλε, μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας της ΕΡΤ1, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφορικά με τη νέα μονομερή τουρκική ενέργεια. Η οποία (ενέργεια), πρόσθεσε, σαφώς και θα επηρεάσει την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο», διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «όταν ο φερόμενος συνομιλητής σου είναι ο Πρόεδρος της Τουρκίας τίποτε δεν είναι απολύτως προβλέψιμο». Γι’ αυτό, συνέχισε, «είχαμε προνοήσει ώστε εγκαίρως να έχουμε μέσα στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια αποστροφή, που είναι πολύ συγκεκριμένη: δηλαδή ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να γίνουν υπό όρους ειρήνης, διαφορετικά ως τον Δεκέμβριο θα αναθεωρηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Η ενέργεια με το «Ορούτς Ρέις» σαφώς και επηρεάζει την έναρξη των διερευνητικών επαφών, υποστήριξε ο Γ. Γεραπετρίτης, όπως επηρεάζει και η «αμετροεπής ενέργεια» να ανοίξουν τα Βαρώσια, ανέφερε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «υπό τις συνθήκες που η Τουρκία έχει επιβάλει, είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συνομιλία. Και η Ελλάδα έθεσε ως αποκλειστική προϋπόθεση για να κατέλθει σε μια συζήτηση με βάση το Διεθνές Δίκαιο μόνο το ότι δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια με επιθετικό χαρακτήρα. Όταν συζητάς για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών δεν μπορεί το ένα από τα δύο μέρη να παραβιάζει αυτές τις ίδιες τις θαλάσσιες ζώνες», ξεκαθάρισε.

«Η πεποίθησή μας είναι ότι θα πρέπει να συζητήσουμε επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δήλωσε επίσης, αλλά «εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με αυτό το χρονοδιάγραμμα που ετέθη, τότε θα επέλθουν τα επόμενα βήματα, τα οποία έχει προδιαγράψει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», επέμεινε. Και, «εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι η συζήτηση, αλλά συζήτηση υπό όρους εκβίασης και απειλής δεν πρόκειται να ανεχθεί η Ελληνική Δημοκρατία», σημείωσε σε υψηλούς τόνους ο Γ. Γεραπετρίτης.

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ