Βραχυχρόνια μίσθωση: Ως 80% η βουτιά στα έσοδα των ιδιοκτητών

Μοιραστείτε το:

Από την βραχυχρόνια μίσθωση εκτιμάται πως εισπράχθηκαν 68 εκατ. ευρώ το 2017, 176 εκατ. ευρώ το 2018 και περίπου 200 εκατ. ευρώ το 2019. Ο φετινός απολογισμός δείχνει μία μεγάλη βουτιά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της AirDNA οι συνολικές καταχωρήσεις ακίνητων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αθήνα έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 30%, ενώ τα εισοδήματα καταγράφουν μειώσεις ακόμη και 80%.  Ως προς τις τιμές, οι μειώσεις που καταγράφονται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας κυμαίνονται από 5% έως και 23,5%. Η μεγαλύτερη μείωση στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών καταγράφεται στη περιοχή του Ν. Κόσμου, η αρχική ζητούμενη τιμή τον Ιούνιο μήνα για διαμέρισμα 45τμ 1ου ορόφου ανερχόταν στα 800 ευρώ/μήνα και πλέον έχει μειωθεί στα 650 ευρώ/μήνα, με τη μείωση να διαμορφώνεται στο 23,5%.  Η μείωση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης στα νότια προάστια κυμαίνεται από 5% έως και 25%. Η μεγαλύτερη μείωση κατά 25% καταγράφεται στη Γλυφάδα στη περιοχή του Γκολφ, όπου τον Ιούνιο μήνα η αρχική ζητούμενη τιμή μίσθωσης για διαμέρισμα 60τμ 2ου ορόφου ανερχόταν στα 1.200 ευρώ/μήνα και πλέον διαμορφώνεται στα 900 ευρώ/μήνα. Στο κέντρο της Γλυφάδας η αρχική ζητούμενη τιμή τον Ιούνιο μήνα για διαμέρισμα 60τμ 3ου ορόφου ήταν 750 ευρώ/μήνα και πλέον η ζητούμενη τιμή έχει διαμορφωθεί στα 650 ευρώ/μήνα, μείωση 13,3%. Στο Π. Φάληρο στη περιοχή του Φλοίσβου, η αρχική ζητούμενη τιμή τον Ιούνιο μήνα για διαμέρισμα 58τμ 4ου ορόφου ανερχόταν στα 650 ευρώ/μήνα και πλέον έχει μειωθεί στα 540 ευρώ/μήνα, με τη μείωση να διαμορφώνεται στο 16,9% και το κόστος μηνιαίο κόστος μίσθωσης ανά τετραγωνικό μέτρο στα 10,7 ευρώ.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, αναφέρει: «Ήδη, από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2019, πολλοί ιδιοκτήτες μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν, αποφάσισαν μετά τη ραγδαία μείωση των εισοδημάτων τους (συνολική μείωση ακόμη και 30% -35%), να επιστρέψουν στη μακροχρόνια – παραδοσιακή μίσθωση. Αρχικά, επέστρεψαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια και το Παγκράτι, περιοχές που το μέσο κόστος ημερήσιας διαμονής και οι πληρότητες είχαν υποχωρήσει πάρα πολύ σε σχέση με τις καλές εποχές των 53 ευρώ και 49 ευρώ αντίστοιχα».  H «χαριστική βολή» ήρθε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020 με τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα που αποτελούσαν και το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών τους. Οι ακυρώσεις από Κινέζους και Ινδούς, χτύπησαν κόκκινο. Όταν ανακοινώθηκαν και τα πρώτα κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες και όλοι άρχισαν να μιλάνε για πανδημία, ήταν η χρονική στιγμή που το μέλλον θα καταγραφόταν δυσοίωνο για τον κλάδο. «Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, δεν ήθελανδεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τη διαφορά μεταξύ των δυο ειδών μίσθωσης, η βραχυχρόνια μίσθωση «απαιτεί» την ενεργή συμμετοχή του ιδιοκτήτη – την προσωπική του εργασία (καθαρισμός του ακινήτου, πετσέτες, σεντόνια, διάφορες εργασίες στο ακίνητο, διαδικασία άφιξης και αναχώρησης του εκάστοτε επισκέπτη), σε αντίθεση με τις παραδοσιακές μισθώσεις που το μηνιαίο μίσθωμα αποτελεί πραγματικό έσοδο χωρίς προσωπική εργασία και μηνιαία λειτουργικά έξοδα (internet, κοινόχρηστα, ρεύμα, νερό κλπ )», επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates

«Θεωρούμε ότι οι ιδιοκτήτες αν πραγματικά επιθυμούν να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες – παραδοσιακές μισθώσεις, μισθώνοντας το ακίνητό τους και όχι να παραμείνει ξενοίκιαστο ή/και να μην εισπράττουν το μηνιαίο τους μίσθωμα (ραγδαία αύξηση στη μη καταβολή των ενοικίων), θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης ιδιαίτερα όταν στοχεύουν να το εκμισθώσουν σε φοιτητή εν μέσω των σημερινών δεδομένων, όπου, οι γονείς δεν προβαίνουν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης πρόωρα όπως τα προηγούμενα χρόνια, κρατώντας ουσιαστικά στάση αναμονής λόγω ενδεχόμενου νέου κύκλου της πανδημίας του κορονοϊού», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Πηγή: flash.gr

Σχετικά άρθρα:

Related Posts

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ