Θοδωρής Σολδάτος στον Prisma 91,6: “Θετικό το πρόσημο του ενός χρόνου δημοτικής αρχής. Δεν θα χαριστούμε σε συγκεκριμένα ζητήματα οι απαιτήσεις υπάρχουν.”

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Kουνιάκη, επικεφαλής της παράταξης “Αλλάζουμε Πορεία”  Θεόδωρος Σολδάτος.

Απαντώντας στο ερώτημα αν ο νέος εκλογικός νόμος δημιουργεί τις απαιτούμενες συναινέσεις ώστε η δημοτική αρχή να υλοποιήσει το πρόγραμμα της, εξέφρασε την άποψη πως ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος είναι ένας κακός νόμος, παρά τις όποιες βελτιώσεις έγιναν στο διάβα του χρόνου.

“Αυτό που ίσχυε κατά το παρελθόν ήταν ότι η εκάστοτε δημοτική αρχή διέθετε την απαιτούμενη πλειοψηφία και πολλές φορές ισχυρή για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της.

Τώρα το αν το εφάρμοζε σωστά κι αν το πρόσημο ήταν θετικό στην λήξη της τετραετίας η πενταετίας ανάλογα με το πόσο διαρκούσε η δημοτική θητεία, ήταν κάτι που το έκανε ο κόσμος και ανάλογα αντιδρούσε όταν ερχόταν η ώρα της κρίσης.

Τώρα εκτός από το γεγονός ότι θα έπρεπε αυτά που εκτιμώνται ως ορθά να ψηφίζονται και αυτά που δεν εκτιμώνται  ως ορθά να μην ψηφίζονται, θα πρέπει να καταβάλλεται  μία πολύ μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και δεν περιορίζομαι μόνο στη Λευκάδα,  προκειμένου να πείσει κάθε φορά τις υπόλοιπες παρατάξεις ότι αυτό το οποίο προτείνει και θα ήθελε να εφαρμόσει είναι κάτι το πολύ ωφέλιμο και σε πολλές φορές δεν βρίσκει ανταπόκριση γιατί επικρατεί λαϊκισμός κτλ.

Αφαιρέθηκε εν πάσει περιπτώσει η δυνατότητα στη δημοτική αρχή να εφαρμόσει προγράμματα και εδώ που τα λέμε υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που υπήρξε συναίνεση, υπήρξαν όμως και πολλές άλλες που δεν υπήρξε και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σε πολλούς δήμους της χώρας να επικρατεί ένα κομφούζιο και η μη δυνατότητα διοικήσεως και εφαρμογής προγραμμάτων, κάτι που είμαι βέβαιος πως απέφευγαν εξαρχής οι δημότες και συνεχίζουν να απεύχονται.”

Αναφορικά με το θέμα των απορριμμάτων και τις πρόσφατες φωτογραφίες του δημάρχου Λευκάδας Χαράλαμπου Καλού με το πριν και το μετά από το χώρο που είχαν εναποτεθεί τα δεμάτια του δεματοποιητή και απαντώντας στο ερώτημα αν λύθηκε το πρόβλημα στο νησί μας, είπε ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα ως έχει.

“Υπάρχουν δύο δεδομένα στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρώτο έχει να κάνει με το γεγονός ότι το περσινό καλοκαίρι στη Λευκάδα ήταν σκέτος εφιάλτης. Στην εφιαλτική εικόνα πρωταγωνιστούσε η τεράστια δυσωδία και η βρώμα που κατέκλυζε όλη τη Λευκάδα και δεν μπορούσε να σταθεί άνθρωπος. Αυτό φέτος λείπει και χωρίς αμφιβολία είναι ένα αποτέλεσμα των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής και όσων συνήργησαν στο να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Πιστεύω πως αν η παράταξη μου δεν συνεργαζόταν στο συγκεκριμένο τομέα και αν δεν αντιμετωπίζαμε από κοινού το συγκεκριμένο ζήτημα, μέσα από προσκλήσεις αλλά και προκλήσεις οι οποίες υπήρξαν στη διάρκεια του δωδεκαμήνου που πέρασε τόσο εκ μέρους της πολιτείας, όσο και εκ μέρους των γειτόνων μας,  δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Ήταν μία επίπονη και διαρκής προσπάθεια στην οποία περηφανευόμαστε και λέμε ότι είχαμε μία τεράστια συμμετοχή παρά το γεγονός ότι αρχικά Θα θέλαμε να είναι και λίγο διαφορετικά τα πράγματα, όμως οι εξελίξεις υποχρέωσαν και τον Δήμαρχο, την δημοτική αρχή αλλά και εμάς να ανταποκριθούμε σε μία διαδικασία η οποία είχε ως αποτέλεσμα το σημερινό το οποίο όλοι γνωρίζουμε, να μην μυρίζει η Λευκάδα.

Πράγματι τα θέματα μεταφέρθηκαν, όμως ο ισχυρισμός ότι λύθηκε το πρόβλημα των απορριμμάτων σημαίνει πως υπάρχει μία συμφωνία με τους απέναντι, σημαίνει ότι κάποια στιγμή χτίζεται το εργοστάσιο στερεών αποβλήτων και λειτουργεί, σημαίνει ότι μεταφέρονται τα δέματα και πάνε στον ΧΥΤΑ της Παλαίρου.

Για όλα  αυτά όπως γνωρίζετε το γραφειοκρατικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει, δεν έχει επιτρέψει ακόμα να γίνει και μακάρι στο τέλος της τετραετίας να έχουμε τη δυνατότητα να πούμε ότι λύσαμε το συγκεκριμένο θέμα.

Νιώθω χρέος μου να πω ότι σε κρίσιμες περιόδους και κρίσιμες ψηφοφορίες ήταν η παράταξη των 11 “Αλλάζουμε Πορεία” που έχει επικεφαλής τον κύριο Σολδάτο, η οποία έβαλε την καταλυτική υπογραφή δια της ψήφου ώστε και να πηγαίναμε στην ατυχήσασα διαδικασία με τους γείτονες προκειμένου να κάνουμε τον μικρό ΦΟΣΔΑ και λέω ατυχήσασα γιατί έχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση, καθώς άλλα πράγματα συνεννοηθήκαμε να κάνουμε κι άλλα κάναμε με τον διαβαθμιδικό φορέα Ιονίων Νήσων.

Έχω την αίσθηση ότι μέσα από μία ρεαλιστική προσέγγιση και συνεργασία είναι δυνατόν να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, να επεξεργαστούμε τα σκουπίδια και να ανατείλει μία περίοδος για την οποία δεν θα μας ανησυχεί το αύριο αλλά θα το έχουμε λύσει επειδή θα έχουν λειτουργήσει τόσο ο χώρος της επεξεργασίας της Λευκάδας και μετά τη μεταφορά η κατάληξη του στον ΧΥΤΑ Παλαίρου.

Ο Θοδωρής Σολδάτος επανέλαβε ότι στέκεται αρνητικά απέναντι στον διαβαθμιδικό ΦΟΣΔΑ, καθώς “το να διοικείται μία διαδικασία που αφορά το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, το δήμο Λευκάδας και το δήμο Μεγανησίου, από την έδρα των Ιονίων νήσων στην Κέρκυρα, με επικεφαλής την περιφερειάρχη, όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας με υπουργό τον Κωστή Χατζηδάκη έχει κανονίσει και έχει ψηφίσει μία συγκεκριμένη τροπολογία που επιτρέπει αυτή τη συνεργασία μεταξύ των τριών μικρών δήμων και τελικώς όλα αυτά πάνε στράφι και πάμε σε μία άλλη διαδικασία, στην οποία μάλιστα δεν συμμετέχουμε στο διοικητικό συμβούλιο λόγω κακού σχεδιασμού στη νομοθετική διαδικασία, εκ των πραγμάτων υποστηρίζω ότι δεν είναι ότι καλύτερο.”

 

Στο ερώτημα ότι ο συγκεκριμένος ΦΟΣΔΑ ο οποίος θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Ιόνια νησιά, απάντησε πως η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά τη διαχείριση στερεών αποβλήτων κάθε νησιού ξεχωριστά.

“Υπάρχουν Λευκαδίτες που δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ την Κέρκυρα, Ζακυνθινοί που δεν έχουν έρθει ποτέ στη Λευκάδα, καθώς η συνοχή μιας περιφέρειας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους.

Όταν έχουν αποτύχει ένα σωρό πράγματα τα οποία αφορούν τη συγκεκριμένη περιφέρεια, καθώς εγώ έχω άλλες απόψεις για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μία περιφέρεια τεσσάρων νησιών, δεν μπορούμε να περιμένουμε να λειτουργήσει ένα όργανο, με πρόεδρο την περιφερειάρχη και μάλιστα ο νόμος αυτός λόγω των πληθυσμιακών κριτηρίων να μην δίνει καν την δυνατότητα αντιπροσώπευσης της Λευκάδας σε αυτόν; Έλεος… Τι προσδοκά κάποιος από αυτή τη διαδικασία;

Προσδοκά αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κεφαλονιά πού είναι και υπόδειγμα στη διαχείριση των απορριμμάτων, γίνεται η συλλογή, επεξεργασία και ταφή του υπολείμματος. Αυτό πρέπει να γίνεται σε κάθε νησί ξεχωριστά διαφορετικά και αναφέρομαι στη Λευκάδα αν δεν μπορεί αυτό να συμβεί σε συνεργασία με μία γειτονική περιοχή.

Αποδείχτηκε διαχρονικά πως και Λευκάδα ήταν ανίκανη να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα δηλαδή να δημιουργήσει ένα ΧΥΤΥ. Την δεκαετία του 2000 όταν φαινόταν φως στο βάθος του τούνελ, όταν η ορεινή Λευκάδα είχε συναινέσει στο να δημιουργηθεί ένας ΧΥΤΑ, κάποιοι έξυπνοι βγήκαν με τίτλο και με ιδιότητα εκείνη την εποχή και ξεσήκωσαν τον κόσμο κόντρα στις αποφάσεις των οργάνων της ορεινής Λευκάδας και ναυάγησε το σχέδιο.

Από εκεί και μετά ζητάμε να βρούμε έναν χώρο που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως χώρος Υγειονομικής ταφής, απορριμμάτων η υπολειμμάτων και δεν τον βρήκαμε ποτέ γιατί η Λευκάδα είναι ένα ακριβό οικόπεδο, γιατί όπου και να βρεθείς υπάρχουν γειτονικοί οικισμοί που δεν θέλουν τον σκουπιδότοπο για να το πούμε πολύ απλά δίπλα τους και ψαχνόμαστε.

Καταλήξαμε σε μία μία πρώτη προσέγγιση με τους δίπλα μετά από πολλά χρόνια, με το δήμο Ακτίου-Βόνιτσας, είπαμε να δημιουργήσουμε έναν μικρό ΦΟΣΔΑ, η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία μας ωθεί σε αυτή την κατεύθυνση με την τροπολογία και λίγες εβδομάδες μετά μας ανακοινώνει τον διαβαθμιδικό φορέα και όλα αυτά πάνε περίπατο.

Δεν εμπιστεύομαι το συγκεκριμένο σχήμα, δεν μου αρέσει τον Λευκαδίτη στο θέμα των απορριμμάτων να τον διοικεί κάποιος από την Κέρκυρα, όταν η περιφέρεια Ιονίων νήσων δεν έχει την απαραίτητη συνοχή, λειτουργικότητα και δομική αυτή είναι η άποψη μου.

 

Σχετικά με το πρόβλημα υδροδότησης που αντιμετώπισε η Λευκάδα αυτό το καλοκαίρι κι αν ήταν δικαιολογημένη η κριτική που ακούστηκε στον αντιδήμαρχο Γιάννη Λιβιτσάνο,  και αν τον έπεισε η επιχειρηματολογία του στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, καθώς οι πολίτες που το άκουγαν έμειναν με την εντύπωση πως το θέμα της ύδρευσης επικρατεί μπάχαλο είπε  ότι όντως έχει την άποψη πώς στο θέμα της ύδρευσης επικρατούσε ένα μπάχαλο τα τελευταία χρόνια και μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέφερα πως η αθρόα ανάπτυξη και η άνθιση του τουριστικού προϊόντος στην ιδιαίτερη μας πατρίδα την τελευταία 20ετία, είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν καινούργιες απαιτήσεις και ανάγκες σε πολλούς τομείς, καθώς εκτός από τα οδικά δίκτυα και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και στο θέμα της υδροδότησης.

Η Λευκάδα δια των αυτοδιοικητικών της αρχών δεν μπόρεσε δυστυχώς να παρακολουθήσει την διόγκωση του προβλήματος υδροδότησης. Τα προβλήματα που λύνονταν κάθε φορά ήταν λιγότερα από αυτά που δημιουργούνταν με αποτέλεσμα κάθε χρόνο την διόγκωση του ζητήματος.

Τώρα αν προσδοκούσε ο πολίτης και η αντιπολίτευση ή η συμπολίτευση εντός και εκτός εισαγωγικών μέσα σε ένα χρόνο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό είναι υπερβολικό. Θα έπρεπε όμως ενδεχομένως να έχει μπει μία καλύτερη σειρά, καθώς ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο λένε κάποιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υποστηρίζω πως η κατάσταση είναι καλή τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Γνωρίζουμε τα δεδομένα τα φετινά, δεν επισκέφθηκε το νησί ο περσινός κόσμος, πιστεύω πως αν είχαμε τον περσινό κόσμο και σεζόν μεγαλύτερης διάρκειας τουριστική σεζόν θα ήταν περισσότερο οξυμένο το πρόβλημα της υδροδότησης, ωστόσο είμαι άνθρωπος με υπομονή και άνθρωπος ο οποίος τιμάει τις σχέσεις του και θέλω να δίνω ευκαιρίες.

Προσδοκώ και περιμένω όπως δήλωσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο την εξέλιξη του ζητήματος ενόψει της νέας χρονιάς, να δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα στην προσπάθεια που όπως δηλώθηκε εκ μέρους του κυρίου Λιβιτσάνου γίνεται.

Να είσαστε βέβαιος ότι ο πρώτος ο οποίος θα τον ψέξει, εφόσον δεν υπάρξουν ορατά αποτελέσματα προσπάθειας αλλά και θετικής έκβασης του προβλήματος θα είμαστε εμείς γιατί δεν χαρίζουμε κάστανα.

Ωστόσο καταλογίζω στους σημερινούς διαχειριστές του προβλήματος της ύδρευσης ότι δεν είχαν τα αντανακλαστικά που ενδεχομένως απέκτησαν όχι από την πρώτη στιγμή, αλλά με το πέρασμα του χρόνου.

Ξέρω πολύ καλά ότι σε κάποιες άλλες δημοτικές αρχές υπήρχαν άνθρωποι που ξύπναγαν από τις 4:00 το πρωί και ανά πάσα στιγμή αντιμετώπισαν προβλήματα των χωριών της Λευκάδας, στέλνοντας τους κατάλληλους ανθρώπους και σε σύντομο χρονικό διάστημα και εκεί πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, ωστόσο δεν είναι θέμα καθημερινότητας αλλά έχουμε ένα χάος στο δίκτυο ύδρευσης και πρέπει να υπάρχει standby μία ομάδα ανθρώπων για να λύνει προβλήματα, γιατί στο χωριό όταν το καλοκαίρι καθυστερήσει η λύση του προβλήματος μία και δύο ημέρες το πρόβλημα γίνεται τεράστιο.

Σχολιάζοντας την λύση της ΕΥΔΑΠ για μία συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος που προσπάθησε η δημοτική αρχή με δήμαρχο τον Κώστα Αραβανή το 2011, όποιο Σολδάτος ανέφερε ότι είναι γνώστης του θέματος και των αντιδράσεων που προέκυψαν.

Πρέπει όμως να ομολογήσω πως αν μπείτε στο διαδίκτυο και αναζητήσετε τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης τις ΔΕΥΑ, εκεί θα δούμε δεκάδες τέτοιων δημοτικών επιχειρήσεων, εκ των οποίων άλλες λειτουργούν με εξαιρετικά αποτελέσματα, άλλες με ικανοποιητικά κι άλλες είναι προβληματικές.

 

Είναι θέμα management, δομής και διοίκησης, είναι θέμα επιχειρηματικής διαδικασίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, διότι δεν μπορείς να χαρίζεσαι και δεν μπορείς να περιμένεις κάποιον να πληρώσει και ταυτόχρονα καταναλώνει.

Θα πρέπει να δούμε τι είναι πιο συμφέρον, όπως η δημιουργία μιας δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης και να επικαιροποιήσουμε γρήγορα τη μελέτη η οποία υπάρχει, στο επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο και να το συγκρίνουμε με μία πρόταση που τυχόν υποβληθεί από μία αντίστοιχη εταιρεία σαν αυτή της ΕΥΔΑΠ, καθώς γνωρίζω ότι υπάρχει ΕΥΔΑΠ Νήσων, μπορούμε να το επιδιώξουμε και να κάνουμε συγκρίσεις.

Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά τις δικές μας δυνατότητες της σημερινής δημοτικής υπόστασης της Λευκάδας είμαι λίγο απογοητευμένος, καθώς δεν νομίζω πως από μόνη της μπορεί να λύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα που όπως είπα και στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο δεν είναι μονοδιάστατη αλλά τρισδιάστατη.

Είναι η επιδίωξη να έρθει νερό από τον Άη Γιώργη, είναι η ανάγκη να αξιοποιηθούν οι υδάτινοι πόροι της Λευκάδας που δεν το έκανε καμία δημοτική αρχή στο παρελθόν.

Δεν μπορεί στην Λευκάδα με την τεράστια υδατόπτωση να μη συμβαίνει αυτό.

Είχα τονίσει στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κάτι το οποίο υπάρχει σε μία μελέτη αναφορά εκατοντάδων σελίδων του κυρίου Ξενοφώντα Σταυρόπουλου που ήταν πρόεδρος στο σύλλογο Ελλήνων γεωλόγων και καθηγητής στο πανεπιστήμιο, ότι η Λευκάδα είναι από τα λίγα μέρη της Ελλάδας που έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα μεγάλου ύψους βροχοπτώσεων.

Μιλάμε γενικά για την βορειοδυτική Ελλάδα, στην γλώσσα των μετεωρολόγων λέγεται ότι φτάνει τα 1.000 χιλιοστά ανά έτος. Αυτό σημαίνει χίλιοι τόνοι νερό ανά στρέμμα.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να τσακωνόμαστε με τους απέναντι για το νερό, να αυξάνονται οι ανάγκες της Λευκάδας και εμείς να αφήνουμε αυτό το νερό να πηγαίνει χαμένο και να πηγαίνεις στη θάλασσα; Σε βάθος χρόνου μπορούν να γίνουν οι κατάλληλες λιμνοδεξαμενές, στη μία είχε γίνει προσπάθεια στο παρελθόν αλλά αυτή τη στιγμή είναι σε αδράνεια, να γίνουν τα κατάλληλα φράγματα δεν λέω αύριο το πρωί όμως κάποια στιγμή αυτό το πράγμα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πρέπει κάποιοι άνθρωποι, προφανώς κάποιοι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να το πάρουν πάνω τους να επικαιροποιηθεί η μελέτη και να απαιτηθεί από την πολιτεία επιτέλους να προχωρήσουμε σε ένα σχεδιασμό που κατά την άποψή μου θεωρώ ότι έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε και όλες μας τις ανάγκες στην προσεχή δεκαετία.

Να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σήμερα όσο μπορούμε κατά τον καλύτερο τρόπο, είτε μέσω δημιουργίας δημοτικής εταιρεία ύδρευσης, είτε μέσω μιας συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ ή κάποιο άλλο τρόπο, αλλά θα πρέπει να σχεδιάσουμε μεσοπρόθεσμα και αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα.

 

 

Στο ερώτημα από τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις οι προτάσεις της παράταξής του ταιριάζουν με την δημοτική αρχή για ποιο λόγο δεν προβαίνουν σε μία πιο στενή συνεργασία, απάντησε ότι ο κύριος δήμαρχος με την παράταξη του κυρίου Λιβιτσάνου έκαναν τη λεγόμενη σύμπραξη πού στην νομοθετική γλώσσα έχει μία συγκεκριμένη υπόσταση.

“Δεν είναι απλά μία συνεργασία, έχουν υπογράψει την κοινή τους διακήρυξη, οι δύο ομάδες συγχωνεύονται χωρίς δυνατότητα επιστροφής, είναι πλέον μία δημοτική ομάδα και πάνε πακέτο.

Βέβαια οι εννέα που προέκυψαν μέσα από αυτή τη σύμπραξη δεν είναι αρκετοί ούτε για να δώσουν πλειοψηφίες, αλλά και για να δώσουν τα απαιτούμενα στελέχη που χρειάζονται εκ μέρους των αιρετών προκειμένου να διοικηθεί ο δήμος.

Εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή όταν προέκυψε το πλαίσιο στήριξης ότι η ανταπόκριση μας στην πρόσκληση του τότε νέου δημάρχου αποτελούσε συνεισφορά της Δημοτικής μας παράταξης στο έργο που έπρεπε να επιτελεστεί και μόνο έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται χωρίς να αποτελεί στοιχείο συνεργασίας βασισμένο σε προγραμματική συμφωνία.

Συνεισφέρουμε στα πλαίσια του δυνατού τις δυνάμεις οι οποίες μας έχουν ζητηθεί και στηρίζουν αυτά τα οποία πρέπει να στηρίξουμε.

Σε πολλά ζητήματα συζητάμε με το Δήμαρχο, σε πολλά όχι και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο σε πολλά ζητήματα με πολλή αξιοσύνη θέτουμε τους προβληματισμούς μας και πολλές φορές έχουμε έρθει σε αντίθεση με τις προθέσεις και απόψεις της δημοτικής αρχής.

Δεν νομίζω ότι είναι περισσότερα τα θέματα που υπερψήφισε η δική μου παράταξη από την παράταξη του κυρίου Δρακονταειδή στο χρόνο που πέρασε και αν συμβαίνει αυτό είναι ελαχίστως  περισσότερα, αντιθέτως είχαμε διαφωνίες σε αρκετά και υπήρξαν θέματα τα οποία ο δήμαρχος τα πέρασε σε συνεργασία με την παράταξη του κυρίου Δρακονταειδή και με δική μας αντίθεση.

Το γεγονός ότι εμείς δεν υψώνουμεε τόνους και δεν υβρίζουμε- και δεν λέω ότι το κάνει όλη η αντιπολίτευση- δεν βγάζουμε κραυγές είναι θέμα παιδείας, συγκρότησης και απόφασης της παράταξης μου καθώς πολιτευόμαστε με αξιοσύνη και με βάση αυτό που θεωρούμε ότι κάνει τη Λευκάδα καλύτερη και δεν την αφήνει στάσιμη.

Να θυμίσω ότι το σχέδιο Νυδρίου Μεγάλου-Αυλακίου που είναι σε τέλμα εδώ και δεκαετίες ήρθαμε σε διαφωνία δεν πέρασε αν και ψηφίστηκε από την παράταξη του κυρίου Δρακονταειδή.

Το θέμα των κοιμητηρίων δεν πέρασε η δική μας άποψη αλλά η άποψη του δημάρχου σε συνεργασία με του κυρίου Δρακονταειδή.

Το ίδιο και για κάποια άλλα ψηφίσματα, αλλά και περιπτώσεις εργαζομένων που είχαν ζητήσει να μείνουν στο δήμο ενώ δεν υπήρχε οικονομική δυνατότητα και άλλα ζητήματα.

Συνεργαζόμαστε με το Δήμαρχο δεν έχω κανένα παράπονο για πολύ βασικά ζητήματα καθόμαστε στο τραπέζι και ανταλλάσσουμε απόψεις, σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουμε διαφωνήσει και αυτή μεταφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και εκεί τοποθετήθηκε ο καθένας με διαφορετικό τρόπο όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε κάνει σύμπραξη και είμαστε μία παράταξη.

 

Στην επισήμανση ότι από την παράταξη του κυρίου Δρακονταειδή υπάρχει μία διαφοροποίηση του αντιπολιτευτικού τόνου, καθώς τον έχει υψώσει και θέτει τις διαχωριστικές γραμμές και αν υπάρχει αντίστοιχο ενδεχόμενο και από την δική του παράταξη να τραβήξει περισσότερες κόκκινες γραμμές και να στηλιτεύσει επιλογές της δημοτικής αρχής, απάντησε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές θέσεις. “Εμείς πολιτευόμαστε με βάση τις αξίες μας και με βάση την διάθεση μας να πάει Λευκάδα μπροστά και αυτό είναι ξεκάθαρο, θα στηρίξουμε οτιδήποτε είναι σωστό.

Δίνουμε μία στήριξη στον κύριο Καλό, τελειώνουν στο τέλος του 20 οι πρώτοι μήνες, θα κουβεντιάσουμε ξανά και νομίζω ότι δεν πρέπει να έχει ο ίδιος παράπονο,  πολλά πράγματα πέρασαν επειδή υπάρχουμε εμείς και εγώ δεν έχω παράπονο ιδιαίτερο γιατί ξέρω ότι πολλά πράγματα θα πήγαιναν πίσω αν είχε διαφορετικές συμπεριφορές ο δήμαρχος. Εδώ είναι το πεδίο δόξης λαμπρό να συνεχιστεί μία συνεργασία η οποία ως μοναδικό στόχο έχει την βελτίωση των πραγμάτων στη Λευκάδα.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες προσδοκίες τόσο από τη δική μας παράταξη, από εσάς ως δημοσιογράφο αλλά και εκ μέρους των πολιτών.

Εγώ γνωρίζω ότι ο δήμαρχος Λευκάδας ταλανίστηκε πάρα πολύ με το θέμα των σκουπιδιών, γιατί άλλο είναι να καταθέτουμε προτάσεις και να λέμε τις απόψεις μας και  άλλο είναι να το παίρνεις επάνω σου, να είναι από το πρωί μέχρι το βράδυ στα τηλέφωνα, να πηγαίνει στην Αθήνα, να έρχεται σε συνεργασία με τους απέναντι οι οποίοι ήταν έτοιμοι να μην τηρήσουν τη συμφωνία λόγω των εξελίξεων με τον διαβαθμιδικό φορέα, καταλαβαίνω το άγχος και το στρες του τα έχω περάσει σε ένα άλλο επίπεδο και μπορώ να καταλάβω πόσο δύσκολα περνάει.

Από την άλλη πλευρά όμως δαπάνησε και πολύτιμο χρόνο ο οποίος ενδεχομένως στέρησε τη δυνατότητα να οργανωθούν κάποια άλλα πράγματα. Θα ήθελα λοιπόν εγώ την επόμενη χρονιά και εύχομαι ολόψυχα να έχει πάρα πολύ κόσμο η Λευκάδα να μην αντιμετωπίσει το συγκοινωνιακό αλαλούμ των χωρών στάθμευσης που είχε τα προηγούμενα χρόνια και θα ήθελα αυτό το πράγμα να οργανωθεί με συγκεκριμένους τρόπους που τους έχουμε προτείνει και δεν χρειάζεται να επαναλάβω.

Θα ήθελα το θέμα του νερού όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Λιβιτσάνος να έχει μία καλύτερη αναφορά από την σημερινή κατάσταση. Αυτά είναι πράγματα τα οποία τρέχουν και δεν πρόκειται να χαριστούμε γιατί θα έχουν περάσει δύο χρόνια και οι απαιτήσεις μας υπάρχουν. Όπως γνωρίζω ότι και από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής υπάρχει αντίληψη ότι εμείς στον εαυτό μας δεν δίνουμε περιθώρια πλέον να καθίσουν πράγματα τα οποία είναι αναγκαία.

Με την εξέλιξη του χρόνου δικαιούνται οι οποίες συνεργασίες και στηρίξεις, από την εξέλιξη του χρόνου ενδεχομένως προκύπτουν και ζητήματα απαιτήσουν και υψηλών τόνων και κόκκινων γραμμών κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει το τι ήθελε να συμβεί στο μέλλον.

Πάντως για να είμαι ξεκάθαρος και για να προλάβω μία ερώτηση σας αν μου ζητούσατε να βάλω ένα πρόσημο στη σημερινή δημοτική αρχή θα ήταν προφανώς θετικό από το έργο της.

Επίσης επειδή αναφερθήκατε στην παράταξη του κ Δρακονταειδή δεν ξέρω αν δικαιολογημένα άρχισε να υψώνει τους τόνους. Δηλαδή τι έπρεπε να κάνει να περιμένει 10 μήνες για να ύψος τους τόνους και δεν γνωρίζω αν θα τους υψώσει ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Εγώ γνωρίζω ότι οι τόνοι υψώνονται όταν υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και όχι όταν δεν υπάρχουν.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του κ. Σολδάτου στο ηχητικό που ακολουθεί..

 

About Παναγιώτης Κουνιάκης 8597 Articles
Δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, Αρχισυντάκτης του LefkadaToday.gr, παρουσιάζει καθημερινά το απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91.6

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*