Ο Διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου στον Prisma 91,6 για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6  μίλησε ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία ανήμερα Πρωτοχρονιά.

Όπως ανέφερε εδώ και λίγους μήνες η Τουρκία έχει μπει σε ένα καθεστώς παρατεταμένης αστάθειας και ενός ακήρυχτου πολέμου, με πολλά μέτωπα όπως οι Κούρδοι ο ISIS, δεχόμενη καθημερινά τόσο πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα που ο αριθμός των νεκρών παραπέμπει σε αυτόν.

Αυτό που συνέβη την Πρωτοχρονιά ήταν πολύ σημαντικό για δυο λόγους, καθώς η Τουρκία έχει πια στα εδάφη της ελεύθερους σκοπευτές της isis, οι οποίοι πια χτυπούν ευθέως το τουρκικό κράτος, με βασική αιτία την μεταστροφή του Ερντογάν και της πολιτικής του στο Μεσανατολικό και την Συριακή κρίση το τελευταίο πεντάμηνο.

Πριν από λίγους μήνες αποφάσισε να ταχτεί με το πλευρό της Ρωσσίας και αυτό προκαλεί τους Τσιχαντιστές οι οποίοι τον βλέπουν να είναι φίλος με τον πιο ορκισμένο εχθρό τους που είναι η Ρωσσία και το Ιράν, δημιουργώντας ένα αίσθημα προδοσίας σε ένα μεγάλο κομμάτι Ισλαμιστών στην χώρα, οι οποίοι αισθάνονται ότι πλέον τους έχει παρατήσει.

Ο δεύτερος λόγος έχει ένα υψηλό συμβολισμό, καθώς το να χτυπήσει κανείς το Ρέινα, ένα τόσο μεγάλο και χλιδάτο κέντρο, δείχνει ότι οι τρομοκράτες χτυπάνε πια ευθέως τον δυτικό τρόπο ζωής της Τουρκίας και τον αστικό πλούτο, ένα μήνυμα που δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε κάθε ανάλυση μας για την Τουρκία.

Όσον αφορά την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης που επικαλείται συχνά ο Ερντογάν, καθώς και την εμπρηστική ρητορική, ανέφερε ότι στόχος του Ερντογάν είναι να εγκαθιδρύσει στην Τουρκία τον Ερντογανισμό, μια δική του ιδεολογία, με στόχο να αντικαταστήσει τον Κεμαλισμό που επικρατεί για πάνω από εκατό χρόνια, με το δικό του πορτρέτο να αντικαταστήσει αυτό του Κεμάλ, σε σπίτια, καταστήματα, σε βάθος χρόνου και εκεί οφείλεται η ρητορική αποδόμησης σε οτιδήποτε Κεμαλικό όπως η συνθήκη της Λωζάνης.

Τέλος ο κύριος Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη και να έχει plan b αν καταρρεύσουν οι συζητήσεις για το Κυπριακό, καθώς και  στο προσφυγικό, αν ο Ερντογάν αποφασίσει να μην εφαρμόσει την συμφωνία για την Ευρώπη καθώς να έχει άλλο σχέδιο αν η Τουρκία αποφασίσει να απομακρυνθεί οριστικά από την Ευρώπη, καθώς η πίεση με αντάλλαγμα την Ευρωπαϊκή προοπτική δεν θα υφίσταται πια.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 21934 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας