Γερμανικές εκλογές: Τι δείχνουν τα exit polls

 

Νικήτρια την Άνγκελα Μέρκελ δείχνουν τα exit polls που βγήκαν πριν λίγα λεπτά στη δημοσιότητα, μόλις έκλεισαν οι κάλπες για τις γερμανικές εκλογές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου (CDU/CSU) συγκεντρώνει ποσοστά 33,5% (8 μονάδες κάτω από το 41,5% των προηγούμενων εκλογών), 21,5% συγκεντρώνει το SPD του Μάρτιν Σουλτζ (από 25% -ιστορικό χαμηλό για τους Σοσιαλδημοκράτες- στις προηγούμενες εκλογές), ενώ σοκ προκαλεί το γεγονός ότι το ακροδεξιό και ξενοφοβικό AfD συγκεντρώνει 13% και φαίνεται ότι αναδεικνύεται τρίτο κόμμα. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ένα ακροδεξιό κόμμα στη Γερμανία μπαίνει στη Βουλή.

Τέλος, οι Φιλελεύθεροι (FDP) συγκεντρώνουν στα exit polls ποσοστό 10%, οι Πράσινοι 9% και η Αριστερά 9%.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι, όπως επισημαίνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Μέρκελ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μόνο με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) ή μόνο με τους Πράσινους, ενώ έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με το ακροδεξιό κόμμα που, σύμφωνα με τα exit polls, καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Η αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί βαριά ήττα για το SPD και σημαίνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού. «Θα περάσουμε στην αντιπολίτευση», είπε. Tην εξέλιξη αυτή επιβεβαιώσε και ο Μάρτιν Σουλτς, αποκλείοντας τον μεγάλο συνασπισμό.

Ομάδα Σύνταξης
About Ομάδα Σύνταξης 36113 Articles
To PrismaRadio.gr είναι τo ενημερωτικό ραδιόφωνο της Βορειοδυτικής Ελλάδας